Cover Ravel - Debussy

Joop Celis plays York Bowen

 

 

Recensie

Joop Celis’s second volume in his cycle of York Bowen’s piano music is as triumphant as his first.

…Bowen’s Fantasia (dedicated to Clinton Gray-Fisk, a savage but perceptive critic) is hugely ambitious and Evening Calm also outstays its welcome.

But the First Intermezzo’s Schumannesque charm is beguiling and so is the delightfully off-centre Siciliano and Toccatina (the sort of virtuoso squib tossed off with scintillating aplomb by Eileen Joyce during her heyday).

However, not a single piece on this excellently recorded disc could be in more sensitive or magisterial hands.

Joop Celis confirms his stature at every point, and Vol. 3 of his Bowen pilgrimage is hopefully already on the horizon.

Bryce Morrison, Gramophone May 2007

  

...En opnieuw krijgt de Nederlandse pianist Joop Celis het voor elkaar: een 10 van Luister voor een CD met muziek van York Bowen…

…In 2005 kreeg Celis van Chandos de kans een CD op te nemen (Chandos CHAN 10277) met onder andere de Zesde Sonate en alle 24 Preludes in de voorgeschreven volgorde. Siebe Riedstra gaf in Luister (okt. ´05, p.29) een 10 voor dit superieure spel. Ook in Engeland werd Celis´ meesterschap erkend, zodat er ruimte kwam voor een vervolg.

Hoofdwerk van dit Vol. 2 is dezelfde Vijfde Sonate die we al kennen van Stephen Hough. Daarmee vergeleken is Celis een fractie helderder, energieker en misschien ietsje minder verfijnd in aanpak, maar verder geven beide pianisten elkaar niets toe.

Wel vind ik Chandos´ pianoklank net iets rijker en voller dan die van Hyperion. Een 10 voor Celis´ tweede Bowen-CD , die ook plaatpremières van een aantal kortere stukken bevat, is dan ook net zo verdiend als die voor de eerste.

Gerard Scheltens, Luister, mei 2007 

 

Celis is the talented Dutch pianist who won glowing reviews for his first disc of York Bowen´s piano music a couple of years ago. Impressively, the second volume is, if anything, even better.

…Of the nine works here, composed between 1915 and 1956, all, except the F Minor Sonata and the Nocturne, are world premiere recordings.

Listening to them on the disc, you might wonder why they have never been recorded before.

Celis deserves the highest praise for his powerful advocacy of this passionate and appealing music, heard here in warmly-recorded sound. Highly recommended.

Jeremy Nicholas, Classic FM, April 2007

 

Joop Celis boorde enkele jaren geleden een goudader aan: de klaviermuziek van de ten onrechte vergeten laatromanticus York Bowen (1884-1961).

 …Zijn muziek vraagt om een pianist die niet alleen een grote techniek heeft (veel van Bowens werken zijn zeer virtuoos en vragen zowel kracht als snelheid), maar daarnaast beschikt over een rijk geschakeerd toucher.

Bovenal vraagt de klaviermuziek van de laatromanticus Bowen om een pianist die de componist kan volgen in al zijn emotionele hoogten en diepten, in al zijn kleur- en sfeernuances. 

Hij mag zich – postuum – gelukkig prijzen, dat hij in Joop Celis een fervente pleitbezorger heeft gevonden, want deze onderschatte virtuoos heeft alle bovengenoemde kwaliteiten in hoge mate in zich verenigd.

Zijn techniek is superieur en moeiteloos. Belangrijker is echter dat alles wat hij doet van binnenuit komt en gedragen wordt door een sterke emotionele beleving.

Zijn kracht en hartstocht zijn overrompelend….

….Zowel de dramatiek van de Fantasia als de vredige atmosfeer van Evening Calm worden door Celis zeer overtuigend neergezet: uitvoeringen die alle kwaliteiten van deze schitterende muziek recht doet.

…De CD wint nog aan aantrekkelijkheid door het gebruik van een fraaie Steinway van Ypma en de prachtige klankregistratie van Daan van Aalst…

Albert Brussee, EPTA Piano Bulletin, 2007-1

 

….the Fifth Sonata which opens this recital is hugely indebted to Rachmaninoff´s Second Sonata (….) The aforementioned Sonata requires a phenomenal technique and, as those who have heard the first volume in this series will testify, Joop Celis meets this music´s often excruciating challenges head-on with a bravado, impregnability and sensitivity to the idiom that truly astonishes….

Julian Haylock, International Piano, July/August 2007

 

Twee jaar geleden maakte de Nederlandse pianist Joop Celis grote indruk met een cd die hij volspeelde met werken van de onbekende Engelse componist York Bowen.

De waardering die zijn uitmuntende spel en de composities van deze in 1884 geboren componist in brede kringen kregen, deden hem besluiten een tweede cd met nog onbekendere werken van Bowen op te nemen.

…Het belangrijkste stuk op deze cd is de Sonata nr. 5, opus 72, geschreven in 1923.

Dit werk heeft veel allure en vraagt om een enorme techniek, die Joop Celis volop blijkt te hebben. Op de Nocturne, opus 78, na zijn alle overige stukken niet eerder op de plaat gezet.

Tot de verbeelding sprekend hiervan is vooral de vrij omvangrijke en dramatische Fantasie, opus 132 uit 1948.

De cd bevat verder onder meer bundels korte vormen (Intermezzi, Bagatelles,  Preludes), een charmant ‘Siciliano and Toccatina’, opus 147 en eindigt met het verrukkelijke sfeerstuk ‘Evening Calm’, dat een muzikaal huwelijk lijkt te zijn tussen Debussy en Rachmaninov.

Celis speelt niet alleen virtuoos, maar tevens beheerst en met een zeldzaam rijk genuanceerd toucher. De klank van de vleugel is grandioos opgenomen.

Christo Lelie, Trouw, 14 juli 2007

 


Nederlandse klassieke muziekliefhebbers zijn nogal antichauvinistisch.

Ze zien uitstekende musici van eigen bodem pas staan als ze succes hebben gehad in het buitenland.

Het is een hele eer als een Nederlands pianist alweer zijn tweede cd mag uitbrengen op het prestigieuze Engels label Chandos. Joop Celis speelt onbekend Brits repertoire.

Zo onbekend dat veel werken hier voor het eerst zijn vastgelegd. Bij een eerste beluistering denk je: "Heeft Rachmaninov toch nog muziek geschreven die ik niet ken?" York Bowen leefde van 1884 tot 1961.

Terwijl zijn tijdgenoten mee waaiden met de modernistische wind bleef hij door componeren in laat romantische stijl met impressionistische vleugjes.

Sfeervolle muziek om in te zwelgen, lekker romantisch gespeeld, vaak met een virtuositeit die je de adem beneemt. En lang niet allemaal dik en zwaar.

Luister maar eens naar de vederlichte muzikale schildering van`Ripples` (`golfjes`). Aanrader.

Thijs Bonger, BN/De Stem, maart 2007

 

….vooral omdat Celis tot het uiterste gaat in perfectie en bezieling.

Celis is met deze muziek diep vertrouwd en zo is er nergens ook maar een spoor te bekennen van de plichtmatigheid die dergelijk grasduinen buiten het ijzeren repertoiremeer dan eens met zich meebrengt.

….Joop Celis maakt evenwel duidelijk dat een plaats in de kantlijn voor Bowen niet te rechtvaardigen valt. Laten we dus eerst eens rustig genieten van deze CD voordat we ons afvragen waar de componist wel thuishoort.

Elger Niels, Pianowereld, juni/juli 2007